terug naar de tijdlijn

Lezing ‘Paradijs in de polder’

3-09-2017

Vandaag geeft Arita Baaijens een lezing over haar bezoek aan de Boschplaat. Zij doet dit in het kader van haar nieuwe project ‘Paradijs in de polder’. Een project dat mooi aansluit bij de totstandkoming van de toekomstvisie voor de Boschplaat.

Arita Baaijens zocht als ontdekkingsreiziger jarenlang een antwoord op de vraag welke invloed een gebied heeft op onze ziel, en andersom. Zij reisde onder andere door het Altajgebergte in Siberië. “Hoe wij het landschap zien en ervaren is sterk beïnvloed door kaartenmakers, die de gedroomde werkelijkheid van instanties en overheden in beeld brengen. Wat niet op de kaart staat bestaat officieel niet. En dat terwijl verhalen, ervaringen, gebeurtenissen, licht, kleur en geur bepalend zijn voor een gebied of landschap en aan het geheel karakter en betekenis geven. Chora noemden de Oude Grieken de gevoelde betekenis van een markante plek.

Hoe zit dat met Nederland? Hoe liggen de verhoudingen tussen mens en natuur in ons strak ingerichte polderland? Wij kennen de natuur geen rechten of ziel toe, je mag er gewoon mee doen wat je wilt. Maar waarom eigenlijk? Zou de natuur niet gelijkwaardig of zelfs boven de mens moeten staan?” vraagt Arita zich af. Paradijs in de polder gaat over al dit soort vragen en onderzoekt wat het Nederlandse landschap ons te vertellen heeft.

Haar ontdekkingsreis begint op de Boschplaat, met het wakker kietelen van de zintuigen en eindigt met het maken van landkaarten waarop resultaten van deze zoektocht op een bijzondere manier zijn verbeeld. De gevoelde betekenis die daaruit spreekt, zou bij de inrichting van het Nederlandse landschap een veel grotere rol moeten spelen, aldus Arita. Voorafgaand aan haar week op de Boschplaat gaat ze met eilanders in gesprek over het natuurgebied. Na afloop van haar verblijf presenteert zij op 14 september een zelfgemaakte kaart van de Boschplaat met daarop de resultaten van de zoektocht.



Deel deze pagina: