Vandaag vindt het symposium plaats. Zo’n 100 geïnteresseerden, waaronder deskundigen, direct betrokkenen, bestuurders en bewoners, hebben zich aangemeld voor het even diverse als interessante programma. Gebiedsmanager Tamara Bok van Staatsbosbeheer doet de aftrap. Ze schetst kort de aanleiding én aanpak die tot een breed gedragen toekomstvisie moet leiden. Als er iets is dat haar de afgelopen maanden opviel, was het wel de grote mate van betrokkenheid. Dat bleek ook wel uit de grote belangstelling voor de georganiseerde excursies. Ze laat weten dat deze dag vooral in het teken zal staan van kennis en ervaringen ophalen en delen. Daarbij is er ruimte voor emoties en discussies die een natuurgebied als de Boschplaat bij zowel bezoekers als Terschellingers oproept.
Ochtendprogramma. Het ochtendprogramma, geïntroduceerd door dagvoorzitter Jaap Jepma, geeft een voorzet op de noodzaak van een langetermijn (toekomst)visie:
- Europese betekenis van de Boschplaat, door Jan Willem Sneep
- Reis door de tijd, 500 jaar Boschplaat, door Freek Zwart
- Kustontwikkeling door Robert Zijlstra en Edwin Elias
Middagprogramma. Na de gezamenlijke lunch, kiezen de deelnemers uit twee van de zes presentaties over voor de Boschplaat interessante thema’s:
- De wereld van washovers, door Piet Hoekstra
- Over vogels en veranderende landschappen, door Kees Koffijberg
- Cultuurhistorie, door Bram Verhave
- Bio-culturele-diversiteit, door Arita Baaijens
- Kustbeheer en het begrijpen van veranderingen, door Robert Zijlstra en Edwin Elias (het vervolg)
- Dynamische kusten, door Evert Jan Lammers
Afsluiting. Er wordt gezamenlijk afgesloten in de Doopgezinde kerk. Een aantal deelnemers vertelt wat hen opviel en bij is gebleven deze middag. Meer hierover leest u op betreffende pagina’s en kunt u ook terugzien in het korte videoverslag waarin Tamara Bok de eerste dag ook gepast afsluit.